Ahoj, 
dneska bychom se společně podívali na psychické poruchy. Tento článek jsem již psal na starém blogu ZDE se můžete podívat.
Při těchto článků budu vypisovat vždy tři nějaké psychické poruchy a trochu si je rozebereme. Já jelikož nechci přijít o ty staré články, co byly tam, protože jinak bych je stejně jednou psal znovu, tak ho také napíšu ještě jednou.

Úzkost

Úzkost máme všichni, i když jsme úplně v pořádku. Úzkost je totiž jinak laicky řečeno příliš velké přemýšlení. Akorát se to rozvětvuje do toho špatného a do toho dobrého myšlení.
Prosím, důležité co je potřeba říct, pokud máte úzkostnou poruchu v tom špatném, tak se nijak nestyďte a vyhledejte odbornou pomoc. Úzkost může být i smrtící, začne vás bolet hlava a klasičtí doktoři Vám řeknou, že jste úplně v pořádku a nebudete to léčit (protože fyzicky v pořádku opravdu jste) a může to dopadnou špatně.
Úzkost se projevu tím, že začnete přemýšlet. Dám příklad - Domluvili jste si rande a máte týden čas, při té špatné úzkosti vaše myšlenky vypadají nějak takto: ,,Jejda za týden už za týden, co když udělám něco špatně, co když udělám trapas, nemám to zrušit?"

Tohle je ještě taková ta slabá úzkost, ale člověk co to má hodně, tak ani nevychází ven, protože je přesvědčený, že udělá něco špatně. Když někam jede autem, on se bojí autonehody i se špičkovým řidičem, vyčítá si každou chybu, kterou kdy udělal. Toto se léči antidepresivi, takže určitě vyhledat pomoc.

Na úzkost také může fungovat to, že se připnete do přítomného okamžiku. Úzkost většinou je trávení mysli v minulosti, či v budoucnosti. Takže až si všimnete, že se úzkost projevuje, tak si zkuste vyjmenovávat věci - Třeba půjdete někde v parku, tak si říkejte v duchu : ,,Strom, chodník, pes, člověk, vodítko, lampa." Tímto mozek zaměstnáte, mozek při této akci začne analyzovat, co vidí a nebude mít čas přemýšlet nad tím, že jste před pěti lety naštvali člověka a zítra se s ním máte vidět.

Deprese

Deprese je definována jako neschopnost užívat si radostné pocity depresí člověka zkrátka nebaví nic. Deprese se dělí do několika stádií:

  • Lehká deprese - Člověk si neužívá dobré pocity, je schopný pracovat na lehkých úkolech.
  • Střední deprese - Člověk si neužívá dobré pocity, není schopný pracovat, celý den jen leží a spí.
  • Těžká deprese - Člověk si neužívá dobré pocity, není schopný pracovat, celý den jen leží a spí, není schopný se o sebe postarat, nechodí ani na záchod, potřebuje péči a léčbu.
Deprese je taktéž smrtící. Taky se léči antidepresivy, proto je opět nutné vyhledat odbornou pomoc. Pokud máte nějaké psychické problémy nebo i normální problémy, které mají dopad na vaší psychiku, tak prosím nebojte se a k tomu psychologovi jděte. Když vás bolí zub nebo ucho, taky si k zubaři a ušnímu zajdete, tak proč, když vás bolí "duše", tak si k psychologovi nezajdete? Není zač se stydět, článek o psychologů udělám taky.

S psychickým onemocněním se nelze narodit, a tak samo to nevzniká jen tak. Ať už je to jakákoliv porucha, tak vzniká, když utrpíte v životě nějakou traumatickou událostí, když máte zranění hlavy (např. z autonehody) nebo i tím, že máte jen špatnou náladu, kterou neřešíte a potlačujete, pak jí máte týden, měsíc a čím dál horší, tak se rozhodnete pro odbornou pomoc a dostane diagnózu.

Panická ataka/Panická porucha

Taky nepříjemná porucha. Panická porucha vám nijak nezasahuje do života, při jeho běžném fungování, tím chci říct, že to není, že se cítíte smutně, špatně, zle naštvaně. Cítíte se úplně normálně, ale i přesto se projevuje.
Projevuje se buď na základě traumatického zážitku, tedy když například budete mít autonehodu, tak se vám na 99% bude projevovat v autě (samozřejmě, pokud budete mít autonehodu, ale neprojdete traumatem, tak se nic neprojeví, ale pokud trauma mít budete, tak se projeví)
Ale taky, a to už je ta horší možnost, kvůli tomu se to také jmenuje ataka, je že se to spouští náhodně. Prostě si odpoledne vaříte oběd a z ničeho nic vás to popadne, sedíte ve škole a z ničeho nic je tady, koukáte na televizi nebo luštíte křížovky a je to.

Jak se tedy projevuje?
Máte panický strach, ale fakt velký strach, dal by se přirovnat k tomu, že v ten moment opravdu věříte, že umřete. Takže si myslíte, že umřete (ano i při sledování té televize, možná vám to připadá praštěné, ale proto se tyto poruchy musí léčit, ony zní praštěně a taky jsou, většina pacientů vám řekne ,,Já vím, že to je blbost, že bych umřel, vím to, teď to vím, ale v ten moment..")
A přitom strachu, že umřete, kterému mozek opravdu věří jste tak nesmírně moc pohlceni tím strachem, že nejste schopni ničeho, jste nervózní, bojíte se a prostě nevíte, co dělat, nemůžete se soustředit a chcete hned teď pryč.

Taky se projevuje fyzicky. Každý to má jinak, ale může z vás téct studený pot, vyschnout v ústech, třepat se, rozbušení srdce, dokonce na vás mohou jít mdloby, bolest hlavy (přirovnána k záseku nožem přímo do mozku)
A taky se to musí léčit a může to být smrtelné. Hodně lidí nějakou psychickou poruchu má, ať už zde zmiňovanou nebo jakoukoliv jinou, kterou si budeme popisovat, ale zkrátka o ní neví. Doporučuji všem, co si myslí, že by něco mohli mít, neberte to na lehkou váhu a jděte k tomu psychologovi, on vám už pak pomůže.



Moc děkuji všem za přečtení, od teď už budou články vycházet nové a s novými informacemi, tento a ten první byl ještě jen přepsán z minulého blogu a od teď se můžete těšit na nové věci.
Děkuji všem moc za přečtení!
Mr. X
Pokud máte nějakou otázku, napište ji prosím na: my-dream-world@seznam.cz